Newton Obliqueness

This project in the Polanco neighborhood of Mexico City is based on designing voids rather than architectural masses. The principle is applied to both its organizational plan -with a circular void- and its facade with oblique voids framing levels and rooms.

As the back buildings do not offer the most interesting views, we proposed to create a self referential visual center for the building: a large courtyard -iconized with a large tree- includes the required free space from the site. Towards the facade, an existing tree and palm tree complement this green system, amidst the environment of hard roofs with water tanks. Plans of parking and apartments -1 per level- follow a radial organization centered on the inner void, with the main bedrooms orientated towards the street and the living and dining areas towards both the street and courtyard. Sequential rooms follow, dressing and children’s room towards one side, and stairs, elevator, kitchen and service areas towards the other. A thin patio connects both wings closing the circle, a space where children can play ‘outside’.

The fair-faced concrete facade follows a similar simple logic. It is a series of simple framed rooms, voids that can be read more thoroughly as their obliqueness enhances the presence of that nothingness, expressed now in elevation. The obliqueness is projected in accordance to the traffic flow views from below.